søndag 12. januar 2020

Lærer, gjør jobben din i forbindelse med samenes nasjonaldag, 6. februar.

Hei på dere.

Beklager den krasse overskrifta, men det må til for å fange deres oppmerksomhet. Nå som jeg har den, kan dere jo lese videre 😇

Snart er det 6. februar igjen, altså Samenes nasjonaldag, også kalt Samefolkets dag for de konservative. Like sikkert som denne dagen kommer, dukker også diskusjonen opp om hva dagen heter. For å unngå konflikter, pleier jeg å kalle den med det samiske navnet, Sámi Álbmotbeaivi, som betyr det samme. Problem solved.

Det er veldig hyggelig å feire Sámi Álbmotbeaivi, like fint som 17. mai. Vi kler oss i vår fineste stas, treffer venner og familie, spiser god mat og deltar på forskjellige arrangementer. Men det som ikke pleier å være så hyggelig, er å oppleve at kunnskapen om samer i Norge er så mangelfull at mange rett og slett kommer i skade for å tråkke på og vanære landets samiske nasjon.

Jeg er helt sikker på at alle lærere, fra barnehagen og opp, har ingen intensjoner om å fornærme noen når de forbereder elevene sine på Sámi Álbmotbeaivi, men likevel skjer det hvert år. Jeg skylder på uvitenhet. Det finnes barnehager som kler ungene og seg selv i snåle karnevalskostymer som skal forestille samisk folkedrakt, framfører samiske eventyr på en parodisk gebrokken dialekt, lager fantasiluer i sameflaggets farger og lar ungene bruke dem på samenes nasjonaldag. Det finnes lærere som lærer elevene mer om fordommene og stereotypiene omkring samene, enn om vitenskapen.

Dette er bare noen eksempler som hadde vært helt uhørt i forbindelse med 17. mai. Hadde du vært lærer og gjort det, hadde du garantert fått både skolen og foreldrene på nakken. Man kødder ikke med nasjonaldagen. Ei heller den samiske. Den respekterer man, uansett nasjonalitet. Verken Grunnlovsdagen eller Sámi Álbmotbeaivi er en karnevalsdag eller utkledningsdag. Samer kler seg i sin egen folkedrakt også på 17.mai. Kanskje nordmenn kan kle seg i bunad på 6. februar, eller i finklær? Man vil jo gjøre stas på hverandre.

Men heldigvis kan man unngå å trampe i salaten. Hjelpen finnes bare et tastetrykk unna. Her skal du få noen linker av meg. På Sametingets sider finnes det noe som heter Feiring av 6. februar i Barnehagen, med mange nyttige opplysninger. Ellers finnes Gávnos, Samisk innhold i Kunnskapsløftet– et ressurshefte for lærere i grunnopplæringen. Der får du vite det du trenger for å gi elevene dine den nødvendigste kunnskapen om samisk kultur, historie, språk og samfunnsforhold. Det kan være lurt å begynne å forberede seg nå allerede. Selv om dette ressursheftet ikke blir i bruk lenger når den nye læreplanen trer i kraft, er ikke kunnskapen foreldet. Bruk det. Og hvis du hører noen som kommer med tvilsomme og litt nedlatende påstander om samer, kan du gå gjennom Samisk Myteknuser med dem. Ellers er det jo alltid lurt å sjekke Sametingets sider for regler når det gjelder feks flagget.

Jeg ønsker alle lærere og elever lykke til med forberedelsene til Sámi Álbmotbeivi!

Tusen takk for oppmerksomheten. 😊

"Her er våres sameluer klare til samefolkets dag. 😊 Laget i filt og kronepapp."

Dette ble ikke godt mottatt. Jeg tror alle forstår hvorfor, når de tenker seg om.

Det er absolutt ingenting med disse luene som har noe som helst med samiske luer å gjøre.

Hvorfor lære barna feil, når den riktige kunnskapen er så enkel å få tak i?

Og disse latterlige og fornedrende karnevalskostymene har blitt solgt til norske barnehager som "samekofter". 

1 kommentar: